I made this widget at MyFlashFetish.com.

Welcome To My Blog!!

This blog has been made since last year (2010). Initially, I was not sure what should I share in my blog?? So, I started my writing things with any thought about something that I really interest to talk about such as movies, people attitudes and so on.. After a long time, I started to be bored in updating my blog because I actually didn't know what more should I share in my blog?? So now, I got an idea how to continue my writing things.. I prefer to write a series story which is actually based on the true stories.. Hehe.. But, with a big changes here and there compared to the real stories to make it more fresh and attractive.. Initially, I want to write a novel but I just don't know what is the true format to do so.. so, I change my intention and just write the series story..

Don't forget to keep reading my series story until the story reaches to the end.. Thnx 4 Visiting.. Have a nice life~


P/s: But I think they are really came from my heart.. :)

Sunday, August 28, 2011

Revolusi Rayaku !!

REVOLUSI RAYAKU !!

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t. teman ucapkan kepada semua yang berkesempatan melawat blog teman time raya sebulan ni sejurus melayan entri teman pada kali nie.. Setelah hampir sebulan jugak la teman berehat, kali ni teman datang lagi dengan entri terbaru berjudul "Revolusi Rayaku!!" hah, apa yang revolusi sangat tu.. bukan apa, teman dapat idea nak update entri ni pun sebab time shopping raya aritu, teman beli dua kemeja-T je untuk raya tahun ni.. seluar x beli, baju raya pakai tahun lepas punya.. So, apa kena-mengenanya pulak ek? teman rasa, remaja2x  kat luar sana yang seumur lebih kurang teman pun akan mengalami benda yang sama.. tapi tak semua la, mostly.. heheh..

Ok, sebelum tu teman nk gtau yang umur teman skrg ni dah 21 tahun, msih muda.. heheh.. so, sape2x yg berusia lebih kurang teman kebanyakannya akan mengalami sindrom "kurang semangat nak beraya".. hah, sindrom apa pulak ni? kalau korang search kt Google tu "Sindrom kurang semangat nak beraya" for sure korang akan jumpa blog teman ni balik.. ataupun blog2x lain yang bloggernya ada pemikiran yg sama dengan teman.. sebabnya sindrom ni mana ada wujud.. rekaan semata-mata la..
heheh.. so, apakah ciri-ciri penghidap sindrom yg tak wujud ni?

Ciri-ciri Sindrom "kurang semangat nak beraya" :-

* Membeli keperluan raya kurang daripada sebelumnya tetapi bukan atas dasar nak berjimat.
* Dah tak sentuh dah bunga-bunga api ni, mercun pun sikit2x je.. terparah kalau tak sentuh langsung.
* Raya pertama duduk rumah je kecuali solat raya (tak kira la rumah kat kampung atau rumah sendiri).
* Raya kedua, ketiga, dan berikutnya pun sama mcm raya pertama, duduk rumah jugak.
* Paling seronok time dapat duit raya, sebab time lain dia tak berapa nak seronok.
* Alah, tak payah tulis banyak la kan.. pokok pangkal semakin malas dan kurang bersemangat.

Hah, semua ciri-ciri yang disebutkan tadi dipercayai kian mekar apabila umur seseorang tu meningkat.. sindrom mula terjadi apabila mereka dah tak boleh lagi nak beraya dari rumah ke rumah untuk collect duit raya.. kalau boleh pun hanya ke rumah saudara-mara yang dikenali saje.. kalau tak kenal pun nak pegi jugak tu nampak sangat la kemaruk nak duit raya kan? heheh.. Jadi, apakah revolusi yang telah teman alami? biar teman mulakan cerita.. panjang cakap baru la nak mula cerita kan, biasa la tu.. 



Masa kecik2x dulu, kita tak tau apa2x pun kan.. apa yang dibeli, teman pakai je la.. apa yang dimasak, teman telan je.. situasi mcm tu berlaku kalau x silap dlm lingkungan teman masih bayi sampailah tahun 2.. bila dah tahun 3, baju dah pandai memilih da, makan pun apa yang sedap mata memandang je, senang cakap cerewet jugak la teman ni.. pakaian raya, tak main la dua helai je macam skrg ni.. time tu pulak dah pandai jalan2x dari rumah ke rumah untuk collect duit raya.. sebenarnya darjah 1 pun dah ikut orang lebih senior pergi collect duit raya... Raya dalam lingkungan masa tu la yang paling best sekali bagi teman.. Sindrom ni kalau nak datang menyerang, mintak ampun dulu la, tak berani datang punya.. waktu tu diri teman ni memang kebal betul.. sindrom tu pun x berani nak singgah.. hahah..


 
Ketupat dan rendang- juadah wajib Aidilfitri

Bila dah tingkatan 2 kalau tak silap teman, teman dah stop da budaya collect2x duit raya dari rumah ke rumah ni.. sebabnya? Dah besar, cam tak sesuai je.. yeke? tepuk dada, apa yang anda rasa ya? rasanya sekarang ni, kalau korang dah berumur 21 tahun seperti teman ni, for sure korang pun dah tak pergi collect2x duit raya ni kan.. Bila agaknya ye korang berhenti mengutip duit raya dari rumah ke rumah? Adakah faktornya sama seperti teman? Wallahualam... jawapannya ada kat korang sendiri, pembaca yang membaca entri teman kali ni..

So, sejak itu la sindrom tu dah mula berani nak serang mangsa yang semakin lemah sistem immuniti mereka termasuklah teman ni.. dah tak sekuat zaman kanak-kanak lagi immuniti dalam badan ni.. Immuniti apa pulak tiba2x ni? Immuniti untuk elakkan diri daripada dijangkiti sindrom la.. sedikit demi sedikit, sindrom tu akan menjadi semakin parah.. Impaknya, kian terserlah la ciri2x yang dah teman nyatakan tadi dari tahun ke tahun.. Adakah korang juga mengalami revolusi yang sama seperti teman? tepuk kepala, fikirkan sendiri jawapannya.. jangan ketuk kuat2x plak.. tak pasal2x mati otak nanti.. heheh..

So, sebelum mengakhiri entri teman kali ni, teman nak mengingatkan kepada semua supaya
berhati-hati ketika berada di jalan raya.. jgn lupa kasi teman duit raya nanti tau.. heheh.. kalau ade silap, 0=0 la ye.. Akhir kata, Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Selamat Hari Merdeka buat semua pembaca setia blog ni.. biasanya yg dipaksa la.. huhu..

p/s: Teman rasa sindrom ni dapat dipulihkan kembali bila dah berumah tangga nanti.. hurmmmmm, mungkin~ (^__^)v



Dialog Kota

Selamat menyambut Hari Kemerdekaan
Malaysia yang ke-54

4 comments:

manja said...

hahaha....aku ade sume sindrom tu....:P sbb da bertambah umo kn....pastu xleh duit raya daa.....huhuhu pape pon....raya thun meriah lagi...alhamdulillah.....hehe selamat hari raya !
ps:: ak xsempat nk update blog. rayaa....rayaaa....hehhee

Aiman Hj Amin said...

hahah.. btul3x.. mesti r lebih meriah.. tp, kurang semangat nak beraya jgk la.. hahah.. xpe2, ak tggu ko update..

Cik Mimie said...

selamat hari raya.

Hijau Daun said...

selamat hari raya aiman! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...