I made this widget at MyFlashFetish.com.

Welcome To My Blog!!

This blog has been made since last year (2010). Initially, I was not sure what should I share in my blog?? So, I started my writing things with any thought about something that I really interest to talk about such as movies, people attitudes and so on.. After a long time, I started to be bored in updating my blog because I actually didn't know what more should I share in my blog?? So now, I got an idea how to continue my writing things.. I prefer to write a series story which is actually based on the true stories.. Hehe.. But, with a big changes here and there compared to the real stories to make it more fresh and attractive.. Initially, I want to write a novel but I just don't know what is the true format to do so.. so, I change my intention and just write the series story..

Don't forget to keep reading my series story until the story reaches to the end.. Thnx 4 Visiting.. Have a nice life~


P/s: But I think they are really came from my heart.. :)

Thursday, June 23, 2011

Tatkala Stuck, Inilah Jadinya~

Bismillahirrahmanirrahim...

*Ni pun entri tak formal jugak.. hehe~

Argghhhhhhhhh... serius guyz, ketika aku nak menulis Kisah Bahagian 19 ni, aku da ter"stuck" awal-awal lagi kat tajuk untuk latest part cerita bersiri ni.. Bukan apa, aku kalau nak menulis cerita ni, at least kena la ada bayangan apa yang nak ditulis tapi seriously, null, ilek.. hahah.. Aku ada idea tapi terlupa pulak nak buat research tentang perkara tu sume.. Last2x, kena jugak la tunggu feedback dari member tentang apa yang aku tanya kat dia pasal Negeri Pahang, tempat tinggal Nisa dan Haikal.. hahah...

Actually, aku dah mula rasa pening disebabkan oleh terlalu banyak watak yang aku keluarkan.. Nasri, Nisa, Haikal, Mubin, Ika, Mia, Alia, Murni, Amin, Lia, Ali, dan Alif.. Sebenarnya ada lagi yang tak disebut tu... harap-harap pengikut cerita bersiri Kisah tak sepening saya la ye.. Haha.. Ataupun tak pening langsung.. hehe.. (^_^)v Kadang-kadang, time menulis cerita bersiri ni, aku selalu check2 balik apa yang aku da tulis.. mana tak nye, aku sendiri kadang2 terlupa apa hubungan si dia dgn si dia ni, si polan dgn si polan ni.. Dia amik kursus apa, mereka ni sekelas ke? kadang2 aku sndri pun terlupa tapi itulah sebenarnya perkara yang teramat la penting untuk cerita bersiri ni.. Tak berapa penting untuk korang tapi kalau yang jenis "PEKA" sikit, buat silap sikit dah perasan.. hehe.. Korang kalau lupa pun boleh la check2 semula mcm aku buat untuk kepastian.. :D

Untuk entri kali ni, aku nak beri sedikit bantuan kepada korang.. Hah, bantuan apa pulak Aiman Amin yang kacak ni nak bagi?? Bila baca cerita ni, korang mesti kadang2 tertanya-tanya.. Mamat ni yang mana satu ek? Minah ni siapa pulak? Eh, macam pernah dengar nama tu tapi di mana ye? Aku tag dari FB.. huhu.. So, aku pun terfikir la nak bagi bantuan kat korang sikit supaya korang dapat membayangkan watak-watak itu macam mana rupanya? Jom kita lihat bayangan wajah untuk watak-watak tersebut.. Jom!!!


 Nasri
Hah, ni Nasri.. Rizal terpilih untuk watak ni sebab dia tak hensem pun tapi gurls cakap muka cmni dah cukup cute.. Perwatakan: Sedikit sosial tetapi masih mempunyai hati nurani yang baik.. seorang yang tak kacak tapi dikatakan agak cute.. Dan dia juga pandai menyanyi.. errr, rizal ni pndai menyanyi ke klu nk berlakon?? hmmm.. Watak utama untuk cerita bersiri Kisah


Nisa

Hah, korang jangan la cakap aku letak gambar Irma Hasmie ni utk watak
Nisa sebab dia cantik walaupun betul.. Aku pilih gambar ni sebab
perwatakan Nisa macam ni la.. Dia bertudung tetapi tidak la bersikap
terlalu lemah lembut.. Dengan kata lainnya, Otai dan peramah jugak la dia ni..
( nak letak gambaran yang ada kat minda ni kena saman plak nnt.. baik jangan.. )


Haikal
Sebab aku pilih mamat ni untuk watak haikal sebab dia sangat sesuai untuk gambaran budak universiti dan budak sekolah.. Dua-dua tu diperlukan untuk watak Haikal.. Perwatakan, agak dingin terhadap wanita pada awalnya dan berubah setelah mendapat nasihat Nasri.. Lebih rapat dengan Nasri dan agak sosial.


Mubin

 Mubin ni digambarkan sebagai seorang yang kacak dan agak alim la antara 3 orang
sahabat baik ni.. Ramai yang menyukainya tetapi dia tidak mudah menerimanya
kerana ada kenangan lalu yang menyebabkan dia bersikap begitu.. Dia juga seorang pendiam~


 Ika

 Hah, gambaran Sari Yanti ni utk Ika.. hah, nak bahas apa lagi? haha..
Ika ni bersikap agak pendiam seperti Mubin.. tapi, bila bercakap
mesti ada something yang agak pedih dan selalu buat orang sentap~


Miasara
 Fazura dipilih untuk watak Miasara kerana dia bertudung dan berwajah matang selain masih boleh membawakan watak budak sekolah.. Miasara seorang yang mempunyai masalah sosial pada mulanya walaupun berpewatakan bagaikan  muslimah yang sangat alim tetapi dia akhirnya sedar dan insaf akan perlakuannya itu~


Murni

 Beginilah gaya murni.. suka berpakaian baju kurung tetapi free hair...
Murni berpewatakan sangat misterius.. Apakah sebenarnya yang dirahsiakan?
Sama-samalah kita nantikan sehingga ke penghujungnya~ ( Promote sikit )


Alif

 Hah, ni mamat pelakon cerita Juvana.. Sebab dia ni terpilih sama dengan Syafie
Naswip untuk watak Haikal tadi.. Alif ni seorang yang ....... Entah?
Takkan watak tambahan pun nak ulas panjang2 pulak.. dia diri dia sendiri.. hehe..
Dia ni member Haikal time sekolah.. Ala, yang rampas Mia dari Haikal tu~

Lia
 Lia ni kawan kepada Nisa time mula2 Nisa masuk Kolej Swasta ambil nursing
before dia masuk UiTM.. Perwatakan dia, suka korek rahsia orang.. Dipaksanya
sampai dapat.. Pendapatnya, lelaki zaman sekarang ni pengecut bila menyatakan
perasaan mereka~


Alia

Nur Fathia dipilih untuk gambaran watak Alia sebab dia kelihatan matang
walaupun masih muda... Alia adalah seorang ketua praktikum (kelas) yang sangat
commited.. Jadi, kematangan itu sangatlah perlu ditonjolkan.. lagipun, aku terjumpa
gambar Nur Fathia yang cantik bertudung ni~ (^_^)v


Amin

 Amin ni kawan satu program dengan Nasri.. Dalam kelas dialah yang rapat dengan Nasri. Watak dia tak besar mana la.. tapi, dia masih dalam kategori watak protagonis walaupun mamat ni betul2 bersikap antagonis dalam drama Juvana lakonannya sebagai Botak.. Oh lupa, dia ni geng2 sosial Nasri n Haikal jugak~


Ali

 Hah, ni member Mubin time kat matrikulasi.. Ala, member main bola dengan Mubin tu.. Dia ni dipilih sebab ada rupa macam pemain bola.. Pernah tengok Kashaf Imani?? Hah, bayangan aku untuk perwatakan Ali tu sama la macam dia dalam cerita tu sebagai Pet~


Hah, itu je kot untuk entri kali ni... Apa-apa pun gambaran terpulang la kepada korang sendiri.. sebenarnya just nak tekankan perwatakan-perwatakan mereka di atas ni.. itu je.. jangan marah.. semua di atas ni pelakon.. so, harap tak kena saman la ye.. 

Kebanyakan watak perempuan dalam cerita bersiri ni bertudung.. time nk mencari artis yang sesuai punyalah susah.. sebab tak ramai yang bertudung sebaik ini.. yang kat atas ni pun kebanyakannya bertudung untuk berlakon je... Tapi, cantik kan bila dorang bertudung.. Smge trus lekat la tudung tu di situ.. Amin~

Oh, bahagian 19 InsyaAllah Sabtu atau Ahad ni bru update.. hehe~ (^_^)v

P/s: Korang pun ajak la kawan, sahabat, teman, adik, abang, family, ataupun kenalan korang baca cerita bersiri ni sekali k.. hahah.. Senyum sokmo!



14 comments:

hydrogenbond said...

wah....ada org tu siap cari pelakon lagi untuk cter bersiri..huhu..teruskan usaha..tp bukan senang gak nk siapkan cerita nie..aku sindri duk menaip novel dr f4 sampai skrg..dh sampi klimaks tp xtau cam ner nk tamatkan..bak kata faizal tehrani senang nk mulakan sangat susah nak habiskan....caiyuk2...=)

Aiman Hj Amin said...

Hahah.. tu la pasal.. heheh.. ade mmber ak dah mula pening sebab dorg terlupa watak tu da prnah keluar ke x? nak2 cerita ni pnjg kan.. hahah.. sebab penggunaan watak yg berlebihan.. hihi.. chaiyok2 jgk.. utk ko habiskan novel dr f4 lg tu.. :D

p/s: ak ni je yg xtau nk tulis novel cmne.. haha..

Aiman Hj Amin said...

Btw, novel ko bley dibaca kat mana ye? mana la tau, bley belajar menulis.. ak ni tak minat baca novel sbnrnye.. xpnh habis.. mgkin sbb ko kawan aku akan baca smpai ke sudah.. hahahah...

haha, cerita bersiri ni jgn lupa ikuti ye.. ajk la family skli..(^_^)v

HeziqaMushadadLee said...

aku pun minat menulis,tapi sampai sekarang idea payah nak keluar,habes tergendala

Chachos Cheezy Wedges said...

hahaha... cool2!!

hydrogenbond said...

aiman....hikhik...aku x publish kat mana2 lagi..tgulah aku dah siapkan....klu ada rezeki igt nk cr publisher trus...kalau laku lah cter aku..tp xtau lagi la.....

Aiman Hj Amin said...

Heziq: 0wh, kita terbalik la bro.. ak x minat menulis.. tp, idea byk setakat ni.. InsyaAllah.. dlm fikiran ni nak buat dua lgi cerita bersiri.. tp, kena selesaikan yg ada dulu... bru rjin menulis pn sbb bosan cuti lama sgt.. mgkin, ak bg idea, ko menulis.. boleh jgk.. hahah..

Aiman Hj Amin said...

Nwar: harap membantu la ye.. hahah.. jgn watak alia ko bayangkan ana sudah.. sumpah bkn psl dia.. haha.. wlupun, ak byg ana utk watak tu..

Azeeza: hmmm, nnt nk mntk tunjuk ajar la.. InsyaAllah, suatu hari cter ko akan dipasarkan.. btw, ak pn rasa nak buat novel.. cter ak ni bley kot tp byk kena baiki.. :)

manja said...

bnyak karekter...ssah gak...tp try abis kn...n bnyak membaca info yg menarik...nnti mesti ade idea....hehe

Aiman Hj Amin said...

tu la kan.. nk buat cerita pnjg kne la rjin membaca.. ni, ak pnye sgt la malas.. hahah.. xpe, info bley juga didapati dr tv.. huhu~

padle said...

banyak bebeno wataknye...ponin kpalo den...^_^

Aiman Hj Amin said...

Hah, tu yg bg bantuan tu padle... xpe, mmg klu ak kt tmpt ko, ak pn blum tentu baca.. tp, ko try la ajk adik prempuan ke, sepupu prmpuan ke, atau kawan prmpuan cbe baca cter ni.. ak da buat tak bley berhenti halfway... hahahahh

manja said...

yup...jgn berenti halfwayyy.....go aiman go! hehe

Aiman Hj Amin said...

manja: thnx.. (^_^)v

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...